FORUM

Tilbake til forum

 • Vindstyrke og fins

  Hei!

  Har et starboard carve 131, med standard finne og 6,0m2 seil, men har vanskeligheter med å komme i plan. Veier gode 85 kg - hvor mye vind trenger jeg? Har også problemer med at brettet går opp og stagger mot vinden. Mulig jeg må skaffe meg en mindre finne?

  Takk for all hjelp!

  • 10.09.15 01:39
  • Av Alextorn
  • 8 svar
 • 80 kg skal det selvfølgelig stå her***

 • Rundt 8-9 sekundmeter vind kanskje?

 • Seilet er kanskje i grenseland lite for 131L, men du får det i plan. Sikkert 8-9 som stvnhfr sier. Du kommer nok ikke lettere i plan med en mindre finne men brettet kan være lettere å seile med en mindre finne.
  Går brettet opp mot vinden når du er i plan med trøkk så må du fotstyre brettet ned, lettere med mindre finner. Går du opp mot vinden fra null til halvplan så må du aktivt vri brettet med bena slik at det peker dit du vil. Typisk når man går bak masten før man har nok trøkk, men slik seiler jo alle nå - brettene er dårlig egnet for å ha en fot foran masten og en bak. Vri vri vri!

 • Takker for gode svar! Vindstyrke var kanskje et dumt spørsmål, men det er bare så frustrerende å ligge rett foran planterskelen for det meste av tiden.. Er nok mer fra null til halvplan problemet oppstår.. Men vridningsøvelser skal bli! Hvilken finnelengde er å anbefale for carven?

 • Starboard selger denne med en 44cm finne (http://www.star-board-windsurfing.com/2014/products/boards/carve) og produsentens finne bruker å være vel-testet og grei nok for de fleste. Nå er jo ikke en 44 cm finne en 44 cm finne, slant (om den kurver bakover eller er rett), fleks, etc. har en del å si, men det ser ut til at finnen fra Starboard på bildet er rimelig rett. Om du seiler brettet i mye vind (f.eks. med et 5,3 seil eller mindre) bør du kanskje ha en 38-40cm finne.

  Her er også en review du muligens har sett: http://www.windsurf.co.uk/test/starboard-carve-131l-carbon-2014-test-rev...

 • Hei! Standardfinner på freeridebrett er normalt lange for å dekke store seil. Blåser det 10 ms. eller mer vil du nok plane selv om finnen er litt lang. Skaff deg likevel en 38 cm finne e.l. til 6 kvm. seilet. Skal du plane i 8 ms med 80 kg, så anbefaler jeg et 7,5 ms. seil, kanskje til og med et freerace seil med camber (eks Neilpryde hornet eller North S-type). Dette passer godt til 130-brett - Da vil du oppleve at du kan plane i timesvis i solgangsbrisen:-)

 • Som henrik sier og - vær heller ikke skeptisk til å pushe opp mot 8- 9m2, spes om man velger en light-versjon som feks overdrive. Null problem å seile opp mot 9 på en 130, med 50cm finne pluss-minus. Brettet vil føles "riktigere" å seile med ca 8-8,5 enn med 6.

 • Ikke stress så mye med verken seilstørelse eller finne størrelse ennå. Det kan du vente med til du begynner å utfordre brett og seil maks.
  Konsentrer deg om seilteknikk og teknikker for å komme tidlig i plan.
  Syntes det høres ut som om du ikke kommer deg opp og frem på brettet. Få riggen mere frem, samme med kroppsvekten slik at brettet ligger så plant som mulig.