FORUM

Tilbake til forum

 • Vannstart i sterk vind

  Tjena, var på Larkollen i går og seilte i 16 m/s. Hadde litt problemer med at brettet fløy/blåste av gårde når jeg skulle vannstarte ute i dønningene. Det var også utfordring med at brettet hele tiden flippet rundt. 

  Noen erfarne seilere som kan dele gode tips for dette? Thanks!!

  • 27.10.14 22:31
  • Av Bjorn.leren
  • 6 svar
 • Vanskelig å gi noe godt tips.  Generelt sett hender dette oftere hvis man har for stort brett.  Jeg prøver å få trykk på brettet, samt unngå at brettet peker rett mot vinden.   Trykk ned på brettet får du med seilet...og føttene.  Synes også at det er mindre problem hvis masten peker bakover i forhold til brettet.....man bør unngå at brettet ligger mot vinden og seilet i 90grader i forhold til vinden - da vil ofte brettet løftes når man seilet får løft.

 • De samme prinsippene som gjelder når du segler gjelder også ved vannstart. Det er alltid slik at å vende opp i vinden gir kontroll. Ved sterk vind må du vende brettet opp i vinden. Dette for å kontrollere brettet og ikke minst for å unngå katapult når du kommer opp. 

 • Hva slags brett hadde du, og hvor stort var seilet ditt?

 • Takk for gode tips! Brukte et Fanatic Freewave 95 og 4.7 seil. Et lite spm til, kan man vannstarte med brettet kantret, dvs at man vipper over brettet når seilet flyr ut av vannet?

 • Om du er kjapt og presist til beins klarer du å vannstarte med brettet kantret. Hadde ikke prøvd det i stark overriga forhold. I vannlig forhold funker det bra. Men mer enn en slags triks verdsetter jeg det ikke. Det er enklere å snu brettet med hånd og vannstarte som vanlig.

  Ved vannstart styrer du brettet med trykket på mastefooten. For at den ikke skule forsvinne må du ha nok trykk. Likevel kan det bli vanskelig om det er mye sjø. Om bølgen kantre brettet er det bare å beholde ro, snu det om igjen med hånd, lofte seile lit, sette bakfooten asap på brettet og prøve på nytt. Etter par ganger vil det gå bra.

 • Ser at du får litt forskjellige råd.

  Grunnen til at jeg mener at man ikke skal ha nesen opp mot vinden, er at den raskt vil fange veldig mye vind, og at brettet da løftes helt opp - seilet presses ned i vannet m,m..  Ved å ha brettet mer sidevinds, med masten pekende bakover, kan du ha kontroll på både brett og seil til du løfter seilet og får trykk på mastefoten...og med beina. Når du går opp kan godt starte litt mot vinden.  Du må lese bølgene.  De er både venn og fiende.    Selve vannstarten bør gjennomføres mellom bølgene.