FORUM

Tilbake til forum

 • Vått eller tørt i disse dager

  Jeg er begynner/viderekommende i windsurfing og drømmer om å dra ut for å prøve meg på vannet i disse dager når det blåser i Oslo.

  Har en eldre 5/3 våtdrakt, med ny combo av undervest med hette, hansker og 7mm sko, som ikke er prøvd ut. Våtdrakten er det litt rufsete med anløp til hull og mansjetter som revner i sømmen. Usikker på om det er tilstrekkelig varmt ned til 5-6 grader som nå. (Får man forresten reparert våtdrakter som fortsatt ikke har blitt stiv i gummien?)

  Så hva bør jeg optimalt ikle meg? Er det våt drakt eller tørr drakt som gjelder? Har søkt opp tidligere tråder uten å bli helt klok, samt at det visstnok har skjedd en utvikling de siste årene.

  Fikk forslag fra en leverandør at Xcel 6/5/4 Infiniti kan være et godt alternativ for våtdrakt? Noen som har erfaring og innspill? Det er stor prisvariasjon også mellom vått og tørt alternativ.

  JR

  • 17.04.15 10:57
  • Av JR
  • 12 svar
 • Jeg bruker våtdrakt hele året. Om vinteren (0-5 grader) bruker jeg en 5/4, med en 2mm overdel med hoodie under og 6mm sko. Denne uken begynner det å bli varmere, så nå har jeg droppet 2mm under og bruker bare 5/4 (som er ganske vindtett) og går vel til uken ned på 4mm sko og åpne hansker, eventuelt håper jeg at jeg snart får droppet hanskene. Når du kjøper våtdrakt må du se på hvor vindtett den er, like mye som tykkelsen. En 6mm kan være like varm som en 4mm, dersom den tykke har mye vann-flush og lite vindbeskyttelse.

  Fordelen med tørrdrakt, slik jeg ser det, er egentlig ikke hvor komfortabelt det er på vannet (er jo en del mer å dra på med tørrdrakt enn en tettsittende våtdrakt), men at du med tørrdrakt kan vrenge den av deg og hoppe inn i bilen uten å måtte strippe på stranden. Med våtdrakt ender du med å stå i snøføyka i bokser og skifte og det er den mindre behagelige delen. Men på vannet tror jeg nok våtdrakt er hakket bedre, mulig andre er uenig med meg i det siste...

  Jeg er ute hele året og anser en god våtdrakt som sikkerhetsutstyr.

 • Du finner sikkert like mange meninger som folk. Må vel gjøre din egen mening etter prøving og feiling.

  Jeg bruker tørrdrakt så godt som helle året i Norge. Temperaturen må være langt over +20 grader før jeg skifter til våt. Jeg liker å ha det varmt :-) også når jeg tar pauser på 15-30 minuter. I våtdrakt betyr det frysing. I tørrdrakt er det som i pyjama under dyna. Vil også påstå at tørrdrakt sailing er nermere shorts seiling enn våtdrakt seiling.

  Siste helg reduserte jeg fyllinga i drakta fra 1+1+3 mm til 3 mm polartec og gikk over fra høst til sommer sko. Jeg behold 2 par ull søker som om vinteren. Varme og tørre føtter så klart :-). På lørdagen var det bra uten håndsker, men på tirsdagen (ikke noe sol) var det mer behagelig med håndsker.

 • Hva slags type tørrdrakt bruker man?

  Tenkte mest på type skalldrakt og ikke neopren. Fristende å kunne ta en pause uten å begynne å fryse.

  Noen erfaringer?

  nielsa

 • For å se hvordan det er å seile med tørrdrakt mit første tørrdrakt var bilig ting til 300 EUR fra http://www.dryfashion.de/ . Etter 3 år begynnte zip å leke, noe som jeg ikke kunne fikse selv. Dryfashion kunne skifte zipen for 150 EUR.
  Etter 3 år viste jeg hva jeg vil fra drakta og var fast bestemt for å handle https://www.oceanrodeo.com/drysuits som så ut til å ha best kvalitet. Men akurat da slutta de å lage custom varianter. Og en pee-zip, neopren mansjetter og latex søker er en must for meg. Spørte flere produsenter og kun Dry Fashion kunne levere det. Dermed siste 5 år seila jeg med dems goretex drakt i kite snitt (vannret zip på brystet) etter mine mål med alle overnevnte extras til 750 EUR. Synnes prisen er ikke så galt om man tar i betraktning at det er min eneste drakt jeg bruker.
  Mit første drakt er ikke goretex men noe tilsvarende. Jeg har den fortsatt. Om noen er ca. 180 cm høy, rund 80 kg og er ikke redd å bli våt på magan kan låne den for testing.

 • Ikke hør på Pawel mht. tørrdrakt/våtdrakt. Han er beryktet som fullstendig gal, hehe.
  Pawel bruker "såvidt" våtdrakt i juli, ellers tørrdrakt som han sier.
  Vi andre seiler i shorts og bar overs i juli. :)

  Min løsning er som dette:
  Vinterstid: tørrdrakt. Klart varmest og man slipper den kalde skiftinga av innerste lag.
  Senhøst/tidlig vår: 5-6 mm våtdrakt, gjerne med super i ull under.
  Sommer: 3/2 drakt. Pauser går fint uten å bli kald.
  Midtsommer: shorty 2/2 eller ingen drakt.

 • Toms løsning er nok den som er mest vanlig på Østlandet, om du går for dette oppsettet blir du nok ikke skuffet. Tar litt tid å bygge seg opp garderoben, men en 5-6mm våtdrakt er nok en god start om du er ute nå i mai/april.

 • Bra Tom du svarte. Jeg var innom tanken å referere til deg og Håvard som tørrdrakt nybegynnere og erfarene våtdrakt brukere. Det hadde vært finnt med lit mer utfylende info om hvorfor du/dere velger å skifte til våtdrakt så tidlig. Hva misslikker dere i tørrdrakten og hva er bedre i våtdrakten?

  Ja. Hver av oss velger sit nivå av galskapen. Systemet i galskapen min er simplehet med minst kompromisser. Et brett, en mast, en bom og .... et drakt. Det er ellers så mye ting å holde styr på og huske å ta med osv.

 • Tom og jeg skifter til våtdrakt rett og slett fordi våtdrakt er mere bevegelig og så er tørrdrakt aaaalt for varmt nå!!! Jeg prøvde tørrdrakta i november og måtte kaste vann i trynet for å kjøle meg ned.
  Tørrdrakt er veldig digg, men jeg liker våtdrakt best. Jeg bruker en GUL tørrdrakt jeg kjøpte fra ebay til 2200,-
  Helt konge!
  Før så seila jeg 3/2 drakt helt til november. Så alt er mulig. Men invester i en god vinterdrakt når du skal utpå nå! Bedre å være for varm enn for kald. Kan fort bli farlig på vinterstid hvis noe i riggen ryker midtfjords

 • 3/2 våtdrakt i november brrrr. Fryser alene på tanken. For 10 år siden funka for meg 5/3 med ull under bare så vidt. Håvard du må passe på at Fiskum ikke fordamper når du en gang trynner :-).

  For varmt er vel behagelig problem eller? Man kan bytte jo til tynere pyjama under eller ferre pyjamas om man vil ha det kjøligere eller man tar seg bedre tid med vannstart etter trynning :-).

  Det med beveglihet kjønner jeg ikke helt.
  Et stram gummilag rund helle kroppen gir deg mer beveglighet enn tynn pyjama?
  Jeg føler det motsatte. Fri bevegelser i alle retninger inkludert inn og ut av tørrdrakta. Ingenting som presser på meg helle tiden eller strammer her og der.
  Er drakta de for litten? Hvordan begrenser tørrdrakta bevegelsene dine?

 • Kjøp en god 5/3 drakt så holder det med en drakt.
  Jeg bruker min hele året, med ull under på vinteren og 6mm støvler og det er ikke kaldt.
  Jeg har simmer sin 5/3 generator og den er god og varm :-)

  Har hatt to tørrdrakter før men synes komfort, bevegelse og tryggheten er best i våtdrakt.