FORUM

Tilbake til forum

 • Slalom eller freerace?

  Har noen spørsmål til slalom-/freeracefolket.

  Jeg vurderer å anskaffe brett for å blaste rundt på mer vind-u-sikre dager. Som en relativt tung seiler (185 / 96kg) og sikter jeg mot volum på 120-140-ish og relativt store seil.

  Dersom en ser bort fra jibben ol, burde jeg gå for et slalom, f.eks Starboard iSonic eller et freerace, f.eks. Futura? Det blir ofte påpekt at Freerace er mer komfortabel enn Slalom, men er dette mest mtp jibben og andre moves, eller gjelder dette også for planing i rett linje – i så fall hvorfor? -Eller er det egentlig slik at det er mer den fullkammede riggen, mer enn brettet, som gjør slalom-oppsettet mindre komfortabelt enn freerace? Hvordan fungerer komboen slalombrett + kamløse freeraceseil?

  Ser at slalombrett i den størrelsen alltid har videre Tail Width og større bredde mellom fotstroppene enn freerace. Burde ikke dette bare gjøre slalombrettene bedre til å håndtere store seil enn freerace?

  Nevner i en bisetning at jeg tidligere har fusket en del med formulabrett og større seil (typisk 9.3), uten å finne dette spesielt «ukomfortabelt», da sliter jeg mer med mindre brett og tail som synker ned, men antar at dette mest skyldes dårlig teknikk..

  Forvirret..

  • 21.09.16 13:48
  • Av Loffen
  • 6 svar
 • Slalombrett behøver ikke å være så ukomfortable, mange nyere design er ganske lettseilte til tross for stort fartspotensiale. Jeg er omtrent på din størrelse og seiler Patrik Slalom 122, dette funker perfekt for meg. Gøy med brett som alltid kan pushes hardere, føler aldri at det begynner å bremse.

  Største forskjellen på slalom og freeride er nok at slalom alltid har stroppene helt ytterst på kantene, dette kan være vanskelig i begynnelsen men er jo det eneste som funker om man skal seile fort. Videre så er slalombrett ganske håpløse når de ikke planer, men det er vel forsåvidt freerace-brett og.

  Slalombrett funker med store seil pga bredden og finnen. Seil med og uten camber funker, men det er viktig å ha seil som tåler mye vind slik at man kan seile overrigget uten at seilet begynner å jobbe i mot seg.

  Har prøvd Futura (101), det er bra brett men følte ikke at det gikk å pushe like hardt som slalombrettet. Hadde da en iSonic 101. Byttet dette i større slalom da jeg heller ville seile FSW brett når det blåste nok til iSonicen.

  Er du ute etter maks fart så ville jeg gått for slalom, teknikken kommer etterhvert og det er null problem å cruise rundt i 25-30 knop i mass chop.

  Viktig å ha en god finne til slalombrettet. Skal du bruke det med stor seilrange så trenger du kanskje mer enn 1 finne.

  Jeg har kun en finne på 44 cm på mitt Patrik brett, funker utmerket med seil fra 7.0 til 8.4.

  Skal du ha seil for å komme tidligst mulig i plan så går du for freerace uten camber, skal du seile fortest mulig (overrigget) og kunne fortsette selv om vinden øker på så går du for slalom/race med camber.

 • Hei,
  Takk for veldig oppklarende svar, nå fikk jeg lyst til å gå for slalom!
  Men, hvordan går det med vannstarten med store camberseil, 8.4+ ? For egendel blir 120 litt i grenseland for opphal, dersom det er endel bølger.

 • Et stort camberseil fullt av vann kan være vrient å få opp av vannet, men ikke umulig. Trikset er å unngå at seilet blir fyllt med vann. Om man tryner i en jibb så har man som regel rukket å flippe seilet og da ligger det i det minste riktig vei. Men gjerne med spilene vendt nedover. Er man rask å presse spilene opp og passer på å holde masten over vann så går det helt greit å vannstarte.

  Videre så kan man jo klatre opp på brettet og hale seilet nok opp til at mastelommen kommer over vann for så å slippe seg ned igjen å vannstarte.

  Selv om 120 liter ikke er så mye så vil et slalombrett på denne størrelsen være temmelig bredt, nærmere 80 cm så det er faktisk mye stødigere enn man skulle tro utifra volumet.

  Jeg har ikke noe problem å trekke 8.4 seil på mitt 122 liters brett. Jeg veier rundt 95 kg. Og er det en del bølger så er det vel også en del vind, og dermed ikke fullt så stort seil som skal hales opp.

 • Takk igjen for svar :)

 • Hiver meg på denne. Har ambisjoner om å ta opp slalom regattaer, etter at jeg ga meg på tidlig 90-tallet. Har exocet rs6 (veldig fornøyd) og en reflex 8.8 som jeg synes er ok...men tungt. Nedover har jeg jeg ray 110 (65cm) fra 2009 og et bump&jump på 84l. Seil er: 8.8 race, 7.3 no-cam freerace (x-type), 5.8 e-type og 5.0 volt.
  Liker egentlig ikke volt'en...liker vel egentlig ikke wave seil. Kjører alltid godt overrigget, og mye nedhal. Hadde et ram 7.3 som jeg synes ble ett sant helvete på larkollen når det var mye vind. Fin å seile, men løst rigget limte toppen seg i vannet, og det var veldig tungt å få opp. Det jeg lurer på er egentlig hvor langt det er noe vits i å trekke race-seil...og forsåvidt også race brett, og om noen kan anbefale gode constant curve seil for slalom-seiling rundt 5 kvm. (Har tidligere brukt 6kvm opp til 20 m/s på larkollen mens andre har seilt 4'ere. Tror egentlig at det hadde gått like fort/fortere med mindre seil. )

 • Hei
  Er ingen konkurranseseiler, men recreational weekendblaster så svaret vil være farget av det. For konkurranseseilere, speed-freaks og de som seiler steder der det alltid er flatt vann er nok ikke no-cam seil noe alternativ, selv om denne type seil blir bedre og bedre for hvert år.
  Etter å ha testet litt frem og tilbake ift raceseil og no cam freerace seil føler jeg at nytteverdien av cambers blir sterkt redusert et sted mellom 7.0 og 7.5. Har derfor endt opp med en garderobe med både cam seil (7.8 opp) og no cam seil (7.0 og ned). Når det er 7.0 føre er det ofte såpass mye vind at vindhull ikke er noe vesentlig problem, de som måtte være glir jeg greit gjennom selv uten cambers. Jeg taper litt fart og akselerasjon med no cam seil, stabilitet og vindrange er nok noe mindre, men for min del oppveies dette av at seilene er langt lettere å jibbe og vannstarte. For meg betyr det at jeg orker å seile mye lenger i åpne farvann med bølger og større chop.

  Kan varmt anbefale Loft Oxygen, Severne NCX og Point-7 ACX. Dette er alle gode no cam seil. Tror minste seil stopper på rundt 5.5-5.8. Om du holder 6.0 til 20 m/s så trenger du vel egentlig ikke noe mindre, det er jo ikke mange dagene i året med mere enn 20 m/s ? Kan sikkert stemme at når det er så mye vind vil det gå like fort med et lite wave seil som med et større freerace seil. Brett og ferdigheter spiller selvfølgelig også inn, men kontroll og komfort omsettes gjerne i fart.

  Slalombrett tilpasset forholdene vil alltid være raskest, men når forholdene blir røffe er det bare gode seilere som klarer å hente ut potensialet i et slalombrett. For min del har jeg funnet at når chop’en blir røff har jeg det bedre og er raskere på et raskt freeride brett enn på et slalombrett. I stedet for hele tiden å holde igjen og prøve å kontrollere beistet under føttene, så kan jeg seile max på freeride brettet.