FORUM

Tilbake til forum

 • Nybegynner - Valg av utstyr

  Hei,

  Jeg var nylig i Hvide Sande, Danmark på et 3 dagers windsurf-kurs. Jeg synes det var utrolig kjekt, spesielt etter hvert som jeg fikk teken på det. Jeg bor rett ved et vann og har endel tid til å bruke til dette, og vil veldig gjerne lære windsurfing.

  Jeg har lest og søkt en del på nettet for å finne informasjon om hva jeg bør kjøpe, men det er ganske overveldende. De brettene jeg har funne til nå er bl.a. Starboard Rio, Starboard Go, Fanatic Viper. Jeg er usikker på om jeg skal kjøpe et brett med eller uten daggerboard/centerboard. Hva størrelse seil? 

  Jeg veier rundt 60 kg og 165 cm høy. 

  Tusen takk på forhånd! 

  • 15.08.13 23:14
  • Av CarolineVB
  • 12 svar
 • Hvis erfaringen din bregrenser seg til dette kurset vil jeg anbefale et brett med center fin/ daggerboard. Spesielt også hvis du skal seile på et vann siden jeg regner med at det betyr ikke alt for mye vind og antageligvis litt "uryddig" vind med kast og store hull.

  Hvis målet er å komme i plan etter hvert kan kanskje et av de større StarBoard Go brettene som har center fin være et ok alternativ (siden du er ganske lett). Etterhvert som du blir flinkere og seiler i mer vind kan du ta ut center finnen, bevege deg bakover på brettet og virkelig få litt fart på sakene.

  Hvis du har mer fokus på å cruise rundt i lite vind (feks hvis du bare tenker du skal seile på dette vannet og det skjeldent er noe særlig vind) vil et lengre brett med daggerboard som Rio eller Viper være et bedre valg.

  Seilstørrelse avhenger av hvor mye vind du skal seile i. Kanskje rundt 5m2 er et ok sted å begynne?

 • Ja, vinden kan variere litt på vannet, men jeg kommer nok til å dra ut til andre steder når jeg føler meg mer komfortabel og sikker.

  Jeg har sitt på ulike kalkulatorer og tabeller, og i følge dem er 160L optimal for mitt nivå og størrelse. Jeg lener mot Starboard Go, men usikker på hvilket volum; 151L eller 171L?

   

 • Valget mellom 151 og 171 liter blir litt etter hvor ofte du gidder å bli våt. :) 

  Go brettene er stabile, spesielt med center finnen i, men det er klart 171 blir enklere i begynnelsen. Hvis du vil ha en enklest mulig platform å lære på i begynnelsen og heller vil kjøpe et mindre brett senere velg 171. Hvis du vil at det første brettet skal være noe du beholder lenge er kanskje 151 veien å gå.

  Selv 171 brettet er såpass sporty at du kan få det opp i plan i nok vind uten center finnen etterhvert. Har selv planet med et 230 liter AHD Zen skole brett og starboard go er mye lettere enn det. :)

 • Jeg ville helt klart ha gått for 151 GO. Har selv seila i mange år med en 155 GO og er superfornøyd med det brettet. Veldig enkelt å komme i gang med og fint brett å utvikle seg på. Det er også lett å plane med, noe som gjør at det er et moro brett å ha i mange år. Jag har først nå, etter 5-6 år på GO'en, bytta til et mindre brett. Hadde jeg hatt et større brett enn 155, hadde jeg nok gått til innkjøp av et mindre brett tidligere. 

  :)

 • Hør på Heidi. wink

 • Hei, ja, gå for en 150 liter. Siden du ikke veier mer enn 60 kg, så kommer du fort til å bli trygg på dette brettet. Jeg veier 78 kg. og startet med en 145 liter for 4 år siden. Fordelen med denne størrelsen er at du kan beholde det som et "lettvinds"-brett, når du kanskje får lyst til å kjøpe et mindre og smidigere brett etterhvert.

  Jeg ville trolig gått for et brett uten kjøl - Surfing handler for de fleste om å plane, og da har du ikke bruk for kjøl. Eneste fordel med kjøl er at du slipper å miste høyde i marginale forhold (før du planer). Er det flere nybegynnere i familien, så kan det også være fordel med kjøl i starten.

  Lykke til!

 • Hei! 

  Ser ikke noen grunn til å spare på verken volum eller kjøl / senter finne med bakgrunn i ideen om å bruke det som et lett vinds brett når du eventuelt supplerer med mindre brett. Er det lite vind så planer du sannsynlig hvis ikke å kan ha glede av både kjøl og mye volum. 

  Så mitt forslag blir et brett på 170 - 200 L med senter finne eller kjøl. Det er lettere å lære på og da også mere moro. Og seil på ca.5 - 6m2.

  lykke til.

 • Vil ikke den ekstra finnen (senter fin, som kommer med modellene 151 og 171 (og 2014 modell 161)) være nok i begynnelsen for at jeg skal kunne lære å windsurfe og hjelpe meg upwind? 

  Vil Rio og Viper være et brett som kan prestere når jeg kan stå og et brett jeg kan beholde lenge uten å måtte kjøpe nytt brett. 

   

  Jeg har litt problemer med å finne Starboard Go, ettersom Rå Sport skal slutte med å selge windsurfng utstyr og jeg ikke finner noen andre som selger dem. Jeg ser også på brukt marked, men det er veldig lite aktivitet. Jeg har sendt mail til WestSurfing.no for å hørre om de kan sette sammen en pakke. Hvis jeg ikke finner det, så  blir det nok Fanatic Viper eller Rio. Viper selges i nærheten av hvor jeg bor, Rio må bestilles på nett. 

  Er Fanatic Viper og Rio gode brett? Vil de holde meg tilbake når jeg er forbi "nybegynner"-status, eller vil jeg kunne lære videre med disse brettene?

   

  Tusen takk for alle sine respons og råd! 

 • Ikke glem Bic Core 160! Kjøpte dette selv hos Whitewater for ikke lenge siden og tipper dette vil passe deg godt. Jeg er ihvertfall veldig godt fornøyd. Jeg seiler også på dager der jeg ikke kommer på plan, og har da nytte av kjølen for å komme meg opp mot vinden igjen etter f.eks å ha trent jibber. Ellers har jeg kjølen oppe og brettet er da lite nok til å styres, men stort nok i massevis til å komme på plan for deg på 60 kg. Jeg veier 80 og har valgt et 7,5m2 seil i "startpakken". Core-brettet er også lett, samt at prisen er fornuftig.

  :-) Henning

 • Når vi først er inne på ulike alternativer:

  Må bare anbefale JP X-cite ride - f.eks. 145l (evt. Funster med kjøl). Vær så god for reklamen, Whitewater!!! For å skape litt balanse i regnskapet: Fanatic Shark 150 - (SrfSnoSk8)