FORUM

Tilbake til forum

 • Hvordan kommer man seg best i land hvis det blir vindstille?

  Forrige uke dreide vinden gradvis til det verre og så ble det helt blikk stille. Jeg ende opp ca 400 m fra land. Jeg la på svøm med riggen i vannet. Jeg ble reddet av en nabo etter ca 100 m svømming.

  Er det noen måte å pumpe seg fremover på. Jeg prøvde å pumpe litt men brettet vrir seg så jeg klarer ikke annet en å kjøre i ring. Kan man stå foran masten og vifte seilet fra side til side? Eller er det bare å pakke seilet og padle på brettet?

  • 12.05.14 15:53
  • Av Han med lua
  • 2 svar
 • Hei!

  Helt vindstille blir det veldig sjeldent. Hvis brettet er stort nok, er det pumping som gjelder. 
  Hvis det skulle bli helt krise, så er det enklest å rulle inn seilet, og padle innover med riggen under seg. Det er to alternativer jeg har brukt :)

 • Som over nevnt, det blåser alltid opp igjen, og hvis ikke er det alltids noen hyggelig båtfolk som skysser en til land. Det siste er gjerne veien ut hvis ustyret ryker midtfjords.

   

  Sjøl har jeg to huskeregler jeg forsøker følge

   

  1. Ikke dra ut med smått utstyr hvis du ikke er sikker på at vinden holder seg. Da tenker jeg særlig på brettstørrelse. Selv et midre freeridebrett kan lirkes i land i laber bris, men når brettet begynner å synke under beina på deg er det pes (om enn ikke umulig)

   

  2. Ikke heng i båtleia hvis det er fare for at vinden dropper. Å ligge vindfast ute på fjorden på en fin sommerdag kan være en fin opplevelse det, men det er værre hvis du ligger i leia til danskebåten. De største båten i Oslofjorden bruker 1 km på en grads kursendring (har jeg hørt). Det kan være verdt å ha i tankene når en er ute.