FORUM

Tilbake til forum

 • Tips til dem som øver på jibben

  Jeg er sprekkeferdig av stolthet. I dag fikk jeg til mange jibber på Larkollen.
  Jeg øver på å jibbe og leser ivrig alle innlegg her på W2. Jeg ble sittende å surfe litt på nettet om jibbe tips.
  Jibb er jo en manøver som består av mange deler. Jeg vil tro at hvor du er i prosessen vil avgjøre om du har nytte av et tips eller ikke. Jeg har sett mange videoer med kjente guruer og aner vel nå at tipsene som kommer er tilpasset en bestemt gruppe.
  Jeg har øvet på å sløre med vinden i full fart. Det hjelper å ha god fart. Men i bølger går jeg ofte på trynet. Jeg bruker lang tid på å flippe seilet og mister balansen. Det hjelper hvis jeg finner en bølge så jeg holder farten. Jeg kommer ofte for langt rundt i jibben og ender opp på tvers av vinden. Jeg har lest at en jibb skal være mer 90 grader enn 180. Man jibber fra rom slør til rom slør og har vind i seilet før man svinger opp til riktig kurs.
  Så kom jeg over noen velsignede ord: Throw, throw, grab, go. Det funker så bra! Søk på ordene så finner man original-artikkelen med flere tips, som fall av og hold seilet som du holder en "pil og bue" og bøy deg ned så du ser under bommen.
  Men man må ikke bare slippe seilet. man må kaste det rundt! Det er akkurat det som skal til for å komme fra forover-lent til bakover-lent. Rumpa kommer ikke lenger ut og seilet spinner mer rundt seg selv og havner rett opp i hendene dine. Da er det bare grab and GO!
  Jeg håper noen kan ha nytte av dette.
  Og til dere som allerede kan jibbe; høres det fornuftig ut?
  Karl Henrik

  • 27.11.15 20:00
  • Av Han med lua
  • 2 svar
 • Får starte med å gratulere med jibbene. Å klare jibbene er så mangt. For noen er det å stå, selv om det vakler, for andre å plane ut uten å miste særlig fart. Jeg tolker deg som at du planet ut eller i det minste kom i gang raskt uten vakling.
  Som du skriver, en god jibb er en komplisert øvelse, og de fleste av oss har vel lest metervis av artikler og sett på en mengde videoer om hvordan det skal gjøres. Jibber på flatt vann og i chop er to forskjellige ting. På flatt vann får man en bue som er litt skarpere mot slutten. I chop er jeg blitt anbefalt å starte på en bølge for å få fart, seile over to til tre bølger og så avslutte på en bølge for å få fart ut av jibben, slik at kursen ser mer ut som en utstrakt U. Men felles er, som du har oppdaget, en bestemt og kraftig riggflipp. For å få en vellykket og rask riggflipp er det viktig å bruke det Guy Cribb kaller "boom shaka", dvs at man griper tak i bommen helt inne ved masten når man flipper riggen rundt. Dette grepet er sentralt også i vellykkede tacks og heli-tacks. Videre er det viktig at man ser dit man skal og mot vinden. Svært mange er opptatt av å se på hendene for å styre håndbevegelsene. Da går det galt. Straks man ser i den retningen man skal etter jibben går flippen mye bedre og det er lettere å få til bom-til-bom flipp. Derfor er det viktig å automatisere denne bevegelsen. Den kan trenes på land eller i lettvind på stort brett og med et lite/moderat seil. I det hele tatt er lettvindsseiling undervurdert av de fleste. Selv kommer jeg nettopp fra en tur til Bonaire, der jeg snakket med Cesar (Finies), mannen med de nesten utrolige øvelsene i lett vind, og mer enn gjennomsnittlig dyktig i hardvind freestyle også. Hans budskap var det samme, seil mye i lettvind for å øve riktige bevegelser med hender og føtter.
  Vellykkete, planende jibber krever også fart, fotbytte i riktig øyeblikk og tyngden fremover slik at man styrer med den forreste foten. Imidlertid skal jeg ikke gå videre med disse tingene nå for det har du sikkert lest en masse om. Har du farten, en kraftig riggflipp der du kaster riggen rundt og ser i fartsretningen er mye gjort. Gratulerer igjen. Bare å øve videre.

  Harald

 • Grattis til Han med lua og bra innspill fra Harald. Jeg sitter praktisk talt annenhver dag og ser folk gjøre ganske elementære feil i jibbene. Og dette er "bølgeseilere". En treg eller sen flipp er nevnt. Både under seiling og i manøvre håndteres bommen best ved et samarbeid mellom armene. Veldig ofte er man tjent med å skyve med den ene hånden når man drar med den andre. Ved å nappe eller røske til meg mastehånda mens jeg hiver eller slår fra meg bomhånda, kan jeg på det beste rotere en liten rigg på noen tiendedeler og har masse tid til å gripe riggen på den andre siden. Timingen er viktig. For meg går det automatisk men jeg tipper det bør skje rett før du mister draget på bakhånda. Litt trøkk der kan hjelpe til å starte rotasjonen. Jeg tror også jeg ofte skjøter inn litt ekstra rett før jeg smeller riggen rundt, liksom for å lade opp riggen. Det minner kanskje litt om å komprimere en demper eller et dekk på en sykkel før et hopp. Riggen holder jeg selvsagt på nesten helt strake armer. Alltid.

  Min største kjepphest når det gjelder jibbing er fotarbeidet. Selv smyger jeg meg ut av trapesen og fremover. Jeg setter også bakfoten langt fremme. Det er veldig uvanlig. Men så jibber jeg også uvanlig bra, he he. I hvert fall på små brett. En vanlig feil er å trykke hardt med bakfoten. Små brett er nervøse og har liten bæreevne i tailen. Jeg mistenker også at folk som er opptatt av å tråkke ned railen har en tendens til å reise seg opp. Not good! Reiser man seg opp så synker tailen og man stopper ASAP. Gå heller lavt i knærne og flytt vekten frem og inn i svingen gjennom hoftene. Hofter er en svær greie i alle balansesporter. Øk skyvet på hofta gjennom jibben sånn at du ikke slutter å svinge. Gjør du dette samtidig som du SMELLER riggen TIDLIG rundt på nesten STRAKE armer, så kan det bli bra. Unnskyld at jeg ropte men noen ganger er det nødvendig. Må prøve å sovne igjen, blåser hver dag nå:).