FORUM

Tilbake til forum

 • Sterkvindsbrett

  Vurderer å kjøpe et brett for bruk i sterk vind og opprørt vann (les larkollen).  Da jeg gjennopptok windurfing for noen år siden prøvde jeg å kutte i antall brett.  Har nå en 65cm bred Fanatic Ray 110 (2009).  Etter å ha endret trimmen litt på dette i år, synes jeg det begynner å fungere bedre i sterk vind...men:

  - synes fremdeles det kan bli litt skummelt - spesielt ved kjøring ned bølgerygger

  - jibbene blir litt "skippy".  Radiusen blir for stor, og har slitt med spin-outs. (i bølger).  Brettet virker litt stort.

   

  Har seilt en del på thommen 270 tidligere, og synes det oppfører seg mye bedre i sterk vind.  Egentlig også thommen 275 som hadde tilsvarende volum.  Har generelt sett ikke vært så glad i wave brett , men jeg har muligens prøvd feil brett?

  Jeg kjører stort sett godt overpoweret - vil heller slite litt for å unngå å ikke plane 100%.

  I sterk vind foretrekker jeg no-cam seil.  Synes camber seil blir for mye slit hvis jeg faller i vannet..så da blir jeg for defensiv.

  Likte egentlig veldig godt en tiga 54 wave slalom jeg hadde, men den ble for tung...og hadde for lite volum til å være sikker på å komme seg tilbake dersom vinden stilnet litt.

  Først og fremst ønsker jeg et brett som går fort, men der jeg slipper å kjøre med hjertet i halsen (antar med litt mer scoop og rocker enn ray 110'en).  Jeg ønsker også drive med enkel "bølgeseilig": dvs lange (og høye) flate hopp, jibbe på bølgefront, samt ha god nok kontroll og trygghet til å kunne ri bølgen for å å få god fart.  

  Hva bør jeg se etter?  Aktuelle brett i Fanatic sin line er:

  - Hawk 99

  - Freewave 86 (eventuelt med sl/freeride finne)

  - Falcon Slalom 90

   

  Klarer egentlig ikke å konludere selv...så hva tenker dere?

   

  • 28.10.14 18:40
  • Av hilmersen
  • 3 svar
 • Hvor mye veier du?

  Hvilke seilstørrelser har du?

  Hvor stor finne har du brukt på Ray'en?

 • Jeg veier 85kg.   Jeg har stort sett kjørt med 5,5'er og 6ere når de fleste er nede på 4'ere.   Jeg har en 4'er og en 4'7er men har ikke brukt de siden jeg hadde tiga 54'en...  Med trimmen jeg hadde tidligere ble brettet veldig ubalansert med mindre seil.   

  Finner: har brukt både 34 og 31cm i sterk vind (har gått helt ned til 28 på flatt vann/speed forhold).  Har som sagt slitt litt med å finne go-trimmen.  Flyttet fotstroppene litt frem, og da synes jeg 34 passet fint med et 5'8 seil i 15m/s - virket som om jeg kunne håndtere en god del sterkere vind.  Med trimmen slik jeg hadde den tidligere (fotstroppene aller bakerst og lengst ut + sko (så jeg kom enda lengre ut)) fikk jeg ofte spinouts - mye oftere enn med f.eks. thommen 270'en .  Slet med å finne en trim som hindret "tail-walks"  men samtidig unngikk at brettet søg seg fast i vannet.  Har ikke seilt med gps på ny trim, så jeg lurer litt på om jeg har løst problemet ved å seile saktere....

  Tidligere seilte jeg opp i 20m/s med 6'ere (naish noa, vind målt på stranden).  Har i en periode nå seilte lengre inn i fjorden når det har blåst så mye - mest for å spare tid, og fordi ray'en ikke er like morsom som de gamle thommen-brettene i opprørt sjø.  Synes også at de smale brettene jeg har kjørt (tiga 270, thommen 270) har vært bedre å jibbe når det går fort. 

  (Startet å seile da jeg var 7, småbrett da jeg jeg var 12.  NC da jeg var 14. Hadde 5 år total pause rundt 2000. Er 43 nå. Har de siste 4 årene seilt lite i sterk vind i Norge.  Tar ikke lenger konsekvent på fullfartsjibber i bølger, men klarer meg stort uten tryn.  På flatt vann tar jeg fullfartsjibber ca 50% av gangene.  De resterende stopper jeg på en eller annen måte.  Ikke lenger flink på overstramming og laydown jibber.)

  (Håper denne utleveringen fører frem...)

 • Ble en exocet cross 84 på meg.  At det er en av favoritt-brettene i "tramontana" beltet i Frankrike var en viktig faktor.  Blir spennende å se hva slags seil som passer til det.

  Fikk testet ray 110'en litt mer i mellom-sterk vind (15 m/s).- larkollen på søndag  Ved å flytte fotstroppene litt frem, mastfoten tilbake og bommen opp økte jeg farten med 7-10%.  Brettet ble også bedre å jibbe og mindre skummelt.  Fotstroppene var veldig langt tilbake før, så plasseringen ser helt fornuftig ut nå også.  Spørsmålet er om det vil bli seinere i mindre vind/med større seil.