FORUM

Tilbake til forum

 • Sliter med jibb, ta høyde ol.

  Jeg sliter med jibbetrening pga at jeg ikke greier å ta nok høyde og faller dermed av. Trenger tips til å ta bedre høyde.
  - mast fremme eller bake?
  - finne fremme eller bake?
  - bomhøyde, har det noe å si?
  - andre tips?

  • 07.09.15 19:15
  • Av stian
  • 6 svar
 • Normalt sett skal du ha, om det er riktig forhold for utstyret ditt:
  - mastefoten midt på.
  - finne midt på.(Finne str etter seil, din vekt og brettype. veier du 90 kommer du aldri til å ta mye høyde med en 20cm bølgefinne)

  Og har du flere fotstroppplasseringer: fotstropper bak og ut.
  Bommen skal være ganske høy, dvs føles høy når du ikke er i plan og mer passe når du "strekker ut", drar riggen bakover og står i stroppene. Mye bus i seilet gir deg mer "grunt" men dårligere krysseegenskaper, ta derfor stort nok seil.

 • Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver og jobber med det samme. Det er stor forskjel på brett og seil. Hva er det du har? Jeg synes det hjelper å være over powered. Det hjelper å øve, leste om det på nett og se videoer. (Er det kuling tar jeg f.eks 100l brett og 6m seil. Det er litt tungt men da får jeg høyde. Jeg prøver å ta litt lett på at andre seiler med 4.7m og seiler fortere og høyere. Det kommer av at de er flinkere og så tror jeg de har færre finner og mindre rocker. Jeg synes forøvrig at det med mye rocker er undervurdert. Er det mindre vind tar jeg 160l, 70 cm finne og 12m seil. Da er det jeg som får best høyde.) KH

 • Teknikken for å ta høyde avhenger av utstyr og vindforhold. Som Erik og Han med lua skriver er det lettere å ta høyde med planing nå du har godt trykk i seilet. Bruk kastene til å få fart og deretter seile opp mot vinden. Len deg litt fremover for å få trykk på mastefoten.
  Når du ikke planer må du bruke hele brettkanten som kjøl. Plasser den forreste foten ved mastefoten eller litt foran, tærne fremover. Bakerste foten mellom fotstroppene med hælen på kanten av brettet og tilt brettet på skrå mot vinden. Da kan du ta god høyde selv med små brett og små finner. Samme teknikk kan også brukes i sterk vind. Dvs du går så høyt opp mot vinden at du ikke planer og tilter brettet. Brettet går ikke så fort, men så kan du heller falle av og plane når du føler det trygg på høyden. Øv mye i ikke planende vind. Utnytt alle kast til å presse ekstra høyde. Etterhvert vil du får teknikken og føle deg trygg på å komme tilbake dit du skal. Øv også på å slå når du har mistet høyde, istedet for å jibbe. Når du er høyt nok er det bare å jibbe igjen. Dette har hjulpet meg til å krysse opp mot vinden med 108 l freestylebrett, 26 cm finne og 5,3 seil i 4 - 5 m/s.

 • Jeg hadde samme problem, men nå sliter jeg nesten med det motsatte. Blåser det bra, så har jeg ikke guts til å gjøre noe annet enn å ta høyde:)
  Som han med lua sier, så er jeg enig med at stort seil hjelper. Men samtidig er det ikke så gunstigt når man skal trene jibb.

  For å ta høyde uten å være på plan, så funker det haraldb sier godt for meg. Har brukt den teknikken mye i det siste på et carve 141 for å trene lettvindsjibb.

  Når det drar godt på og man er på plan, så er teknikken ulik avhengig av brett og finne. Jeg ble litt forvirret av motstridenes råd i forum. Mindre brett med korte finner må seiles som haraldb skriver, men dersom du har en litt større finne så er teknikken nesten motsatt.

  På plan presser jeg litt på bakfoten i stroppen, og forsøker å tilte brettet litt motsatt vei ved å presse gjennom tærne "over finnen". Altså slik at motsatt side av den du står på kanter litt ned. Samtidig løfter jeg litt med fremfoten, og lener meg fremover. Dette har fungert supert på de brettene jeg har prøvd det på (freeride brett i str 110 - 150l, og phantom 320).
  Dersom man presser ned brettet med helene med en lang finne, så tiltes denne slik at den drar brettet ned i vannet, men dersom den står rett eller tilter litt motsatt vei så løfter den brettet. Når finnen løfter brettet får du mindre motstand, og kan seile forter oppover.

  Ulempen er at det går til tider grisefort, og ender i lift-off dersom vinden får tak under brettet:)

  Tips fra en ganske fersk seiler, som har lest mye teori:)

 • Synes det blir MYE detaljer her. Det de fleste som sliter med dette problemet gjør er at de henger for mye ut i trapesen, drar seilet over seg og får for mye tyngde for langt bak på brettet. For å kunne plane i en slik situasjon må man falle av - hele tiden.
  Flytt vekten over på den fremre foten slik at dette beinet står bøyd og det bakerste blir rett. Da kommer riggen opp, presset av finnen (mindre spin-out), du planer fortere og du tar lett høyde ved å legge riggen litt bakover. Man må stort sett bestandig falle litt av for å kunne plane.
  Ved jibb setter du den bakre foten rett på tvers av den andre fremre foten (i den andre fremre fotstroppen). Da får du tyngden fremover og en kontrollert sving. Har du foten bak går brettet ofte for fort rundt og du havner på ryggen eller brettet går opp i vinden og du må starte helt på nytt. Når du kontrollerer dette 100% kan du selvfølgelig sette foten hvor du vil - da har du kontroll på utstyret! Finner, trim, bomhøyde, etc. blir småting sammenliknet med feil plassering av 80 kilo oppe på brettet :-)

 • Når jeg starta måtte jeg krysse mye mot vinden for å komme i område med bra vind. Det gjorde at å ta høyde var/er naturlig for meg. Så kanskje "bra tips" kan være å øve på det mye. Generelt om du vil gå mot vind må du være framme og seilet være bak. Det motsatte gjelder om du vil gå med vind. Vi snakker her om små forskjeller som kanskje ikke synnes. Ofte holder det å endre vekt fordeling mellom bena og små bevegelse i seilet. I plan holder det ofte å presse lit på hellene for å gå mot vind eller på tå for det motsatte.

  Om jibben kan skrives romaner. Stableroad hadde finnt video serie i 5 deler om "Power Jibe". 80 tals men teknikken er fortsatt det samme. Den var for fri, men stableraod siden er borte nå. Kanskje andre vet hvor det ble av de videoene. Ellers kjøp dvds fra Guy Cribb eller Jem Hall. Det er masse der om jibben.