FORUM

Tilbake til forum

 • Rigge seil

  Hei

  Er ny på forumet og i seilbrettfamilien. Jeg har et problem. Har kjøpt et Vandal Venture seil, V 6.4. Masten er en Vandal Sdm 430 cm og bommen er 170 - 220. Problemet er at jeg ikke får nok strekk i seilet. Det blir liggende i en brett rundt masten og spilene på den ene siden. Jeg drar rimelig hardt i tauet som fester seilet til masten i bunnen, men tør ikke å dra hardere. Skal man dra sinnsykt hardt? Kan noe ødelegges? Tips tas imot med takk :-)

  • 20.05.14 22:19
  • Av Jan Fredrik
  • 7 svar
 • Ja, man skal dra "sinnsykt hardt". Sjekk feks youtube (rigging guide etc) eller dra et sted hvor det er flere seilere en dag det blåser og få hjelp. Det er veldig greit bare man får litt innføring.

 • Hei, jeg kjenner igjen denne spekulasjonen. Bare husk at på mange seil (kanskje de fleste) så vil spilene gå i konflikt med masta når seilet ligger flatt på land. Faktisk skal de gjøre det, og det står gjerne spesifisert i riggeguide for seilet hvor langt inn på masta spilene skal gå.  Når du drar ut vil vinden fylle og "hule ut" seilet og dra spilene lengre unna masta.

  Det viktigste er at du greier å dra spilene rundt masta ute på fjorden med vind i seilet.  Dette kan du teste med å reise seilet og la vinden fylle det mens du står på land.  

  Men som over nevnt, på nedhal (ved mastfoten nederst på seilet) er det bare å dra til ...

   

   

 • Jeg kjenner meg igjen. Se denne videoen:      https://www.youtube.com/watch?v=9toByJahNU8 og kjøp en vinsj. Sett variotoppen på "null" og forlengeren på 30 cm. 30 cm fra kragen til toppen av hjulene. Da er den 2-3 cm for lang. Se hvordan seilet dit ser ut når det er 3 cm mellom taljene.

  Du kan også søke på "Han med lua" og lese tipsene jeg har fått. Jeg har et Vandal Stich og fikk bra tips på Whitewater. De tilbød meg å komme med seilet så skulle de rigge det. De tilbyr sikker deg det samme. Hvorfor har du 430 mast og ikke 460? Håper du har en lang og sterk forlenger :)

  KH

 • Takk for responsen og gode svar. Utstyret er en brettpakke fra Whitewater, og masten på 430 fulgte med. Forlengeren ser rimelig solid ut. Å komme ned på Whitewater er ikke så veldig aktuellt; bor i Trondheim :-)  Skal prøve å debutere på havet i helga, så da får vi se.

 • Et tips som jeg har fått fra en av de virkelig store guruene i bransjen er å dra så mye nedhal at spile nr. 2 ovenfra peker inn mot senter av masten, dvs ingen dybde i seilet så høyt oppe. Det kan være et greit utgangspunkt.

  Harald

 • Hei,

  2013 seilet har vario top.

  Gjør slik, som et utgangspunkt:

  Sett variotoppen (altså den plastikkoppen i tippen av seilet helt inntil hullet på mastelomma.

  Sett masteforlengeren din på 26cm (430 + 26 = 456cm som burde stå på seilet: "Luff: 456cm")

  Trekk seilet helt ned, slik at det bare er ~0.5cm mellom hulene på seilet og på masteforlengeren, se videolinken over hvordan du skal tre i snora. Bruk en solid pinne eller trapeskroken som du surrer enden av tauet rundt og dra seilet helt ned (til 0.5cm), Sitt på rompa og sett helen mot masteforlengeren når du gjør dette. Strake armen og dytte med låret.

  Trekk bommen ut slik at den blir så lang som det står at den skal være på seilet (195cm). (mangler du mål på boomen, så bruk en tommestokk og mål fra innsiden av kloa som griper om masta helt tu til innsiden av enden av boomen.

  Sett på boomen slik at du får den like høyt som oversiden av skuldrene dine.

  Trekke seilet helt ut til seil berører boomen. (dersom boomen er 196cm, kan du la det være 1cm klaring).

  Voila.

  Når du får mer kjennskap til seilet kan du begynne å "tune" det mer... (det er nemlig ikke sikkert at de anbefalte målene stemmer 100%).

  • 22.05.14 23:12
  • Av trulstrengerikk...
 • Takker igjen for alle svar. Det virker ikke som min brett karriere tar av med det første. Det er meldt svak og flau vind i over en uke 1 og 2 m/s. Som regel blåser vi veggimellom her oppe.