FORUM

Tilbake til forum

 • Ny windsurfer entusiast trenger råd til utstyr

  Hei dere!
  Håper dere kan hjelpe meg litt i denne jungelen, så jeg kan finne hva jeg trenger av utstyr.
  Jeg har gått to kurs med windsurfing nå i sommer og er hekta. Jeg kommer til å benytte meg av utstyret i klubben der jeg gikk kursene nå, så jeg vil gjerne se bort i fra å kjøpe meg et totalt nybegynnerbrett da det er noe jeg får øvet meg godt på der.
  Litt om meg: Jente, 33 år, 169cm, 57 kg. Det vil bli brukt fra 4 m/s-12m/s

  Seilet jeg bruker der jeg øver nå er 4,2m2 og  brettet er Kona One. Testet et seil på ca 6m2 og det fungerte dårlig for meg, og virket altfor stort. Men jeg har hørt at det er lurt å kjøpe ca 1 m2 større seil enn nybegynner seilet?! 
  Jeg har prøvd å gjøre litt research selv og har kommet over Starboard Go, Starboard Rio og BIC Nova.
  Har dere noen innspill eller forslag til hva som kan passe meg? Jeg ønsker gjerne en pakkeløsning som jeg kan ha glede av og ikke kun på nybegynner stadiet.

  Jeg ønsker et brett med opptrekkbar kjøl.

  Håper på god hjelp fra dere :-) Bare spør om dere trenger mer informasjon,

  • 27.07.14 19:07
  • Av ching-ching
  • 4 svar
 • Hei ching-ching,

   

  Jeg kan jo godt forstå at man blir hekta på windsurfing.

  Jeg tenker at du fortjener et svar men innlegget ditt er ikke helt lett å svare på synes jeg.

  Jeg skal prøve og håper andre kan følge på etter litt flere opplysninger fra deg.

  Det er bra jobbet av instruktørene dine på brett kurset at de ender opp med en entusiastisk elev! For mange er det en litt høy og lang terskel for å komme i gang med brettseiling. Det hadde vært gøy å høre hvor du har gått på brettkurs. Jeg kunne tenke meg et kurs selv eller sende barna på kurs. Det er så mye kjappere å lære fra noen som kan det. I tillegg blir det mye morsommere når du får tunet utstyret riktig.

  Jeg vet ikke hvor langt du har kommet etter 2 kurs. Kjører du i plan, er du i fotstroppene, er du i trapesen?

  Jeg må avsløre min uvitenhet når det gjelder Kona One. Ser ut som et race-board med færre fotstropper?

  Jeg har sett noen slike på Lysakerfjorden og blitt imponert over hvor bra de går i lite vind.

  Du har nå åpnet døren til en fantastisk verden men en veldig bredspektret verden. Her er det mange forskjellige disipliner og folk liker ulike ting. Mitt råd er prøv så mye som mulig og finn ut hva du liker best.

  Men som du sier, først må man finne ut hvor man skal starte.

  Jeg må be deg skrive litt om hva du liker med brettseilingen, er det noe du synes ser kult ut som du gjerne vil få til? Basis for det meste er å komme i plan, i fotstroppene og i trapesen, er du der?

  Da jeg var i militæret var det en som hadde en far som importerte brett. Vi fikk være med til Bogstadvannet å prøve. Det var flatt vann og lite vind og vi skled rolig bortover vannet på store lange tunge brett med kjøl.

  Jeg forstod med en gang at dette skulle jeg drive med. Jeg knuste sparegrisen og kjøpte brett fra faren hans dagen etter 2200,- for et "Beachboard" med "Rocky" seil. Da var det naturopplevelsen jeg likte. Bare det å være på vannet og seile var fantastisk. Jeg kan bare gjette på at det er der du er nå.  

  Neste skritt kan være å få litt mer fart på sakene.

  For meg er Starboard RIO (og alle andre brett med kjøl) et totalt nybegynner brett. Her må du lære basisen. Når basisen er inne kan du gå videre. 4-12 m/s er et stort vindspekter. Selv har jeg tre brett og mange seil for å dekke dette vindspekteret. Det kommer sikkert du også til å få :) Jeg har skrevet noen innlegg her på windsurferen2 tidligere og fått mange gode svar. Disse kan du søke opp. Jeg synes det er fornuftig å starte med et totalt nybegynnerbrett. Jeg har en RIO selv som jeg startet på etter 20 års pause. Det er nå gull verdt for barna. Siden du er lett kan du sikkert ha det minste av RIO-brettene. Selv om det er et nybegynner-brett er det kule brett som vil gi deg store gleder på vannet.

  Det er rolige dager med lite vind det er mest av (her på østlandet). Skal du utvikle deg trenger du (mye) tid på vannet.  Jeg legger jo opp til konklusjonen her :) ....  Jeg tipper det du trenger er noe du trives med i 2m/s – 8m/s. Noe som flyter bra når det ikke er i plan og som du kan plane med i mer vind. Datteren min bruker forøvrig RIO'n med 5,3 m2 seil.    

  KH

 • Hei Ching-Ching,

  Du skriver at du ikke trenger et totalt nybegynner brett da du har tilgang på dette der du gikk på kurs. Da vil jeg absolutt anbefale deg å kjøpe et brett uten kjøl.

  Et brett uten kjøl er litt mer vrient å krysse med når det ikke planer (tar dårligere høyde og driver mer), men det funker helt fint. På dager uten planevind er det helt supert å ‘leke’ inne ved stranden og øve på å tacke og jibe etc. Og de dagene det er planevind så vil du være superglad du ikke har en svær kjølkasse å dra på.

  Jeg anbefaler deg å kjøpe et relativt bredt freeride brett med rikelig volum (jevnt fordelt) for din vekt. Ca 140 liter burde være bra.

  En Starboard GO er et fantastisk brett. Med ca 80cm bredde vil  det føles veldig stabilt for deg. Den planer lett, og er moro å seile og er et brett du kan ha glede av i flere år fremover.

  Jeg lærte selv å plane på en GO (170 liter) og hadde stor glede av det brettet i 3 sesonger.

  Når det gjelder seil vil jeg tippe at 5,0  5,2 kan være passe - kanskje de har seil i forskjellig størrelse der du gikk på kurs, så kan du prlve deg litt frem. Et større seil blir lettere å håndtere når du kommer i trapesen :-)

   

  Mvh

  Larsen

 • Mye bra innspill fra begge her, men må si jeg er mest enig med Larsen. Tenker da på at et brett med kjøl fort kan bli overflødig, og du vil fort vokse fra det. Og dersom du skulle føle behov for å seile et slikt brett i ny og ne, kan du bare låne med klubben. Jeg mener også at et helt vanlig freeride-brett på 140 liter +/- høres fornuftig ut for deg. Kryssingen uten kjøl får du inn i løpet av noen dager, men en og annen walk of shame må man regne med ;). Et slikt brett vil slippe vannet mye lettere enn et rent nybegynnerbrett, og gi et dertil alvorlig mye større kick når det tar løst. I klubben her i Volda har vi 5-6 nybegynnerbrett med og uten kjøl, i 155-210 liter størrelse (Starboard, Start, Rio og Go) Disse blir brukt flittig, men de fleste vokser fra dem i løpet av første sesong, og går som regel videre til brett i 120-140-litersklassen, ala Starboard Carve, JP X-cite ride o.l. Et slikt brett vil man kunne utvikle seg på i lang tid, og også lære de første jibbene når den tid kommer. Slike brett finnes det mye av på bruktmarkedet til en rimelig penge. Brett med kjøl kan du som sagt låne ved behov.

  Når det gjelder seil, kan det være lurt å tenke på at du skal kunne rigge mest mulig variert på samme mast og bom. Ca 5.0-5.5 som hovedseil og 6.5 som lettvindsseil, samt ca 4.0-4.3 med variotop burde kunne funke på en 430-mast til nød, men mulig du må satse på to master (400 og 430). Burde også finnes en bom som funker på dette. Kjøp i første omgang mast/ forlenger i SDM (standard diameter), da RDM (reduced diameter) blir en faktor som vil begrense utvalget. Dette med å seile med forholdsvis store seil er mye vanesak/ teknikk, og et seil på 6-7 m2 vil etterhvert gi deg alvorlig mye mer tid i plan, og dertil fremgang. Men prioriter i første ongang ca 5-5.5, som vil være mer letthåndterlig og lærerikt nå i starten.

   

  Magnus

  • 03.08.14 21:26
  • Av magnus vassbotn
 • Hei! Så det lå ute en full pakke med et 155l. starboard brett og et tilhørende 7 kvm. seil/rigg. Kanskje litt stort seil - men en veldig rimelig inngangsbillett!! Du vil uansett trenge større seil etterhvert.

  Da jeg begynte for noen år siden kjøpte jeg hele pakka brukt med en 145-liter og et 6 kvm. seil, men før 1. sesong var over kjøpte jeg også et 7,5 kvm seil og en tilhørende carbon-mast.

   

  Lykke til!