FORUM

Tilbake til forum

 • Hjelp til kjøp av brett

  Hei,

  jeg skaffet meg et Starboard Go 111 liter i fjor, og er ikke helt fornøyd. I lite vind er det sinnsykt kjipt å seile, det går sakte og er slitsomt siden jeg omtrent synker når jeg rigger det største seilet mitt. I planevind er det moro, men jeg lurer på om det hadde vært enda morsommmere med et mindre brett? Derfor vurderer jeg å kvitte meg med 111 liter'n og skaffe meg to brett istedenfor, men jeg vet ikke helt hva jeg skal se etter.

  Jeg veier 75-80 kg, og seiler mest på Snarøya og Hvasser. Har lyst på et freeride brett som jeg kan bruke når det ikke er plane føre, men er usikker på om jeg bør gå for 120-130-140 eller enda større? Når det gjelder et mindre brett aner jeg ikke hva jeg skal se etter. Jeg er sånn litt over nybegynnerstadiet, cruiser i stropper, vannstarter og setter noen jibber og helitacks. Jeg har lyst til å lære noen flere moves, ikke bare blæste frem og tilbake, så lurer på om freestylebrett eller fsw er tingen, men aner ikke hvilken størrelse, og heller ikke hvordan denne typen brett funker til blæsting og kryssing.

  Håper på noen gode råd så jeg finner jeg hva jeg skal se etter på bruktmarkedet!

  • 02.04.15 03:12
  • Av shaka
  • 7 svar
 • Hei, har en 95 liter freestylewave ( simmer 2013 modell) du kan låne, å teste - selv startet jeg med en 113 liter og opplevde det samme, skaffet en Naish freewave 85 liter - kan godt teste den og ( litt eldre. ) e-post : moderator@windsurferen2.no eller 92848311 Nå har jeg en rocket wide på 138 liter til dager med lite vind - funker fint og tåler rigger opp til 9-10 m2 trøbbel med så store brett er at de danser mye når det bygger seg opp litt chop, da er en smalere freeride som du har lettere å håndtere. Går fint å ta høyde med fsw brett, skal du kjøre fort er slalom tingen - mye bra utstyr på bruktmarkedet. Solgte min 113 liter i fjor men savner den veldig, blir et hull mellom 95 og 125 liter som jeg har nå (125 liter manta slalom ) har du plass, test alt. Selv seiler jeg Asker/Hurumlandet + Hvasser kommer til å ha . 85, 95, 115, 140 . veier 75 kilo . Prøv også ulike finner på brettet ditt, en stor finne tåler større seil. på 111 literen - hvor stort seil har du ?

 • Hei,

  Det største seilet mitt er 8.5, og jeg merket enorm forbedring da jeg skaffet en større finne til dette seilet. Tror det blir å se etter et større friride i første omgang da, siden jeg er ganske fornøyd med det brettet jeg har så lenge det planer.

  Tusen takk for tilbudet om og teste utstyr! Jeg studerer i utlandet frem til sommerferien, men kan hende jeg tar kontakt på mail senere.

 • Når det er lite vind er det viktigste å komme i plan. Derfor trenger du et større brett. Din vekt og seil så er ca 130-135 liter perfekt som største brett. Men det må være et av nyere tid som er bredere. Hjelper lite med mye volum om brettet er langt og smalt. En større finne 48-50 cm må du ha. Kan også kjøpe en midre, typ 42-44 cm når det blåser mere. Det får brettet ned på vannet og vobler mindre.
  Som minste brett har man nå mere gått opp i str kontra tidligere. Det fordi man taper såpass lite på kontrollen, men vinner så veldig mye mere på at brettet er lettere å få i plan. ffa ut av jibben er det viktg. Samt at du får et brett som er lettere å håndtere ellers på vannet ved start, tack etc.
  Så for deg ville jeg ikke hatt noe mindre en rundt 95-100 liter. her også er det muligheter for å endre kontrollen på brettet, om det vobler, med en mindre finne.

  • 03.04.15 23:05
  • Av FredrikLindberg
 • Okay, så er det noen spesielle freeridebrett som er spesielt anbefalt? Jeg tenkte meg kanskje starboard Carve siden jeg allerede har en del tuttlebox finner. Leste at Carve skal være lit mer manøvrerbart enn Futura som er mer speed orientert ... Andre merker som er å anbefale?

 • Du skriver
  > Jeg har lyst til å lære noen flere moves, ikke bare blæste frem og tilbake
  Tja, det blir en utfordring om du absolut må komme i plan i litte vind samtidig. Plan i litte vind krever store brett og store seil. De er både tunge og trege og dermed ikke noe moro å lære nye triksene med. Joda det går an å sette helitack med 8.5 m2 4 kamber race sail eller sette forward loop med longboard. Men det hører i kategorie for veldig spesjellt interesserte.

  Det høres for meg ut at du er på en vei skille. Du fikk smakken på basiken og burde velge veien videre: freeride, freestyle eller kanskje wave (Hvasser)?

  Freeride blir blasting på store brett og seil i lite vind. Need for speed? 50 km/h++ vil kreve en del. Finnpuss på jibb og kanskje tack gjelder her. Flere moves blir det neppe.

  Det får man til i freestyle forutsatt at man er tålmodig nok og villig til å bade masse. Her snakker vi små, raske brett (90-100 liter) og seil (4-6 m2). Planings fra 6-7 m/s. Med det er ikke det viktigste om man satser på teknikk. Uendlig med moves som kan trenes fra 2-3 m/s (uten plan).

  Wave er kanskje lit tidlig. Ganske lett å havne i nød om teknikken ikke sitter bra nok. Her snaker vi enda mindre brett og seil og masse vind. Bølger og litte vind er ikke noe moro med seilbrett.

  Så hva du skal kjøpe er avhengig av hvilken vei du vil gå. Moro og no moves (freeride) eller moves og masse bading (freestyle)?
  Det krever masse fritid om man vil kombinere begge deler da hver av dem krever mye time on the water.

 • For freeride og tidlig planing vil jeg anbefale å vurdere freemove brett, brede med tynne kanter som JP Magic Ride 118 (alternativt 130) eller RRD Firemove 120 (eller deromkring). Dette er brett som er veldig stabile, de føles som langt større brett i lite vind og langt mindre i mye vind. De er planer lett og er lette å manøvrere. For freestyleøvelser kan FSW eller Freestyle 95 - 105 liter, alternativt freemove 100 - 105 avhengig av hva du vil trene på være alternativer.
  Harald

 • Tror du trygt kan gå for Haralds anbefaling, virker som om det er den retningen markedet går. Jeg har selv et Fanatic Gecko 120l (samme type som Firemove/Magic Ride), som jeg seiler med 5,4 eller 6,6 i ytre Oslofjord og 6,6 eller 8,2 i indre Oslofjord og synes det fungerer topp fra 4-14 m/s. Jeg veier 73 kg og kan fint trekke seil i sub-plan med dette, men planer når det bikker 5 m/s).