FORUM

Tilbake til forum

 • Beste størrelse på seil nr 3?

  Seiler freeride på 160 liters Bic. Har 7,5 og 6,0 seil og skal kjøpe seil nr 3. Hva anbefales som neste størrelse, for størst mulig nytte? Må også kjøpe ny mast da jeg kun har 460 i dag. Seiler primært på Larkollen fra juni til oktober. 

  • 01.01.15 15:39
  • Av Svante
  • 6 svar
 • Godt nytt år alle sammen! Litt lite aktivitet her for tiden så jeg prøver meg på et svar. Hva med et 9,5 race seil? Jeg har lest at det skal ha bra lettvind-egenskaper. Det er dessuten mange som selger avdankede race-board-seil. Det er ofte lettvind-seil man bruker mest, så det får du nok mest nytte av. Tenker du på noe mindre seil, tror jeg du må tenke på et mindre brett også. Jeg har 8.5 og 7.5 men de er ganske like. Bruker egentlig bare 8,5 når det blir tungt hopper jeg til 6.3. Ser ut til at Bic techno 160 har 7,5 til 10,5 som range. Husk at du må ha et seil med bra lettvindegenskaper hvis du skal kjøpe et større seil. Skal du bli sterk må du ha et digert seil :) og seile masse.

  Når vi kommer litt nærmere våren må man jo diskutere quiveren.

  KH

   

   

 • Takker. Jeg nevnte det ikke, men tenkte mindre enn de jeg har. Høstseiling med 6'ern røsker vel mye til tider. Ønsker et seil med størst mulig bruksområde. 5.0, kanskje? Og hva er egentlig grunnen til at denne størrelsen ikke skal passe til brettet - såfremt det blåser nok?

 • Nå synes jeg du stiller et godt men vanskelig spørsmål. Jeg er ikke sikker. Dette er en urgammel "sjønisse-regel". Den stemmer nok praksis men hvorfor? Jeg håper noen med stort brett kan gi deg mer detaljer.

  Jeg tror det er slik at når det blir mye vind blir det bølger og du får mer fart. Da vil et stort brett sprette oppå vannet og bli vanskelig å kontrollere. Men hvis du øver deg får du det nok til. Folk seiler jo formula brett på 160 liter i kuling med 8.5m og enda større seil. At de får det til og at de tør er for meg ubegripelig på det nåværende tidspunkt. Men dette er folk som har øvet seg veldig veldig mye og sikkert har en god dose talent.

  Jeg rigger ofte opp 6m og starter med 115l brett. Hvis det blåser for mye for denne kombinasjonen bytter jeg først til et mindre brett.

  Jeg lar barna seile med 3.5m og 4.7 på et 200 liter brett. De har problemer med å få brettet til å svinge når seilet blir så lite. De må stoppe litt opp før de klarer å snu.

  Det du må gjøre er å kjøpe deg et 4.7 til 5.5 seil. ( Du har vel egentlig bestemt deg for det allerede?) Få tak i noe billig brukt, se hva som dukker opp. Så må du teste det og fortelle hva du synes. Skal du ha mere tips må du nok fortelle hvor mye du veier. Du kan jo prøve å finne et seil som passer i din fremtidige quiver. Før sa de 0,5 m sprang mellom seilene under 6m, men du kan godt ha større sprang med nyere seil. Jeg har 6.1 og 5.3. Jeg liker wave-seil, de er lette å vannstarte med for du får knærne under seilet og så går de ikke så fort.

  Så må du spørre deg selv, skal jeg bruke tid og krefter på å lære meg noe som de fleste synes er tull? Eller skal jeg bare stole på nisse-regelen og jobbe meg ned i brettstørrelse til jeg er der "alle" andre er. Jeg tror at du vil være mest fornøyd med det siste alternativet om 3-5 år.

  Kjøp deg også en tykk vinterdrakt og seil hele vinteren.

  KH

  Jeg må bare si at skal du først ha et stort brett så kjøp et formula-brett. Det er faktisk helt utrolig moro og verdt å bruke mye tid på. Det er det brettet jeg har som bryter med at mindre brett er kulere. Jeg synes det er vanskelig men liker å øve. Jeg har ikke kommet lenger enn til lettvind-stadiet men ser at jeg nærmer meg overlapp i bruksområdet til 115l FSW.

   

   

 • Årsaken til at du ikke bør bruke mindre seil enn 6,0 på et 160 liters brett er at så store brett krever rigger med en viss vekt og bomlengde for å presse brettet ned på vannet. Når riggene blir for små i forhold til brettstørrelse blir det ubalanse mellom rigg og brett og brettet blir ukontrollerbart. Derfor er det et godt råd om å gå for et mindre brett for et 5,0 seil. Det er skrevet en del om seil og brettsttørrelser og samspill mellom disse i Windsurf Magazine av Peter Hart. Jeg vet ikke om disse artiklene er tilgjengelige på nettet, men det går an å søke. De hjalp i hvertfall meg til å få en bedre forståelse av seil- og brettkombinasjoner.

  Harald

 • Hei Svante.

  Kanskje du kan si litt om din finnestørrelse + finnetype, egenvekt og om du ønsker et nytt seil som du kan bruke i lett eller mye vind. Du sier du ønsker et seil med størst mulig bruksområde. Mener du da et seil som kan brukes i all slags vind, eller et seil som fungerer bra i den vindstyrken du ønsker å seile i?

  Jeg er formulaseiler, veier 77kg og bruker 10er i stort sett alle forhold. Som du sikkert kjenner til er formulabrettene på rundt 160liter, og vi bruker finner på ca. 70cm. Om du har finne som er stor nok, eller kjøper deg en finne som er større ville jeg helt klart gått for et seil mellom 9 og opp til 10. Om du kjøper 10er ville jeg lett etter freerace og ikke rene race seil ettersom de kan være tyngre og vanskligere å håndtere. Se etter store seil med chamber. Om du lærer deg å håndtere store seil i lett vind og deretter litt mer vind, vil 6.0 og 7.5 føles lite og lett kontrollerbart i mer vind. Dette vil da føre til at du får mer kontroll på brettet når du bruker de "små" seilene. 

  Trim har også mye å si for seilets egenskaper på vannet. Om seilet ikke er riktig trimmet og det blåser mye kan det føles tungt og rart. Lek litt med trimmingen i forhold du kjenner til, for å så se hva det har å si for seilingen din. Ikke løsne/ stramme uthal/nedhal mer enn en cm av gangen. Gå heller inn for å slippe ut/dra til en cm til og se hvordan det føles. Som du sikkert kjenner til har justering med nedhal mest å si for seilets trim. Når du føler det føles bra, noter ned trimlengder og vindforhold. Dette virker kanskje som mye mas, men når du har en trim som gjør at alt stemmer, er det morsommere å seile. 

  Dersom det er 5.0 du vil bruke burde du tenke på å skaffe deg en mindre finne. Da vil du få mer kontroll. Om du vil enda mer ned i seilstørrelse ville jeg vurdert å gå ned i både brett og finnestørrelse også. Du lurer på hva grunnen til at 5.0 ikke passer til brettet ditt, noe som kan være litt vrient å svare på. Alle har forskjellige meninger om hva som fungerer best, men realiteten er at alt fungerer, så lenge du liker å seile på det utstyret. Alle brettprodusenter utgir størrelsesguide med tanke på seil og finne til deres brett. Det er disse størrelsene som de har testet og funnet ut at fungerer best for den generelle seiler. Med stor finne på stort brett og lite seil (som du ender opp med om du kjøper 5.0) vil det være mye drag i finna, vanskelig å kontrlollere og det vil være stort sug under brettet (føles som om nesa vil ned i vannet). 

  Alt dette er jo bare spekulasjoner og det beste for deg er å prøve litt forskjellig. Hør med noen på brygga om de har noen gamle seil du kan prøve også finner du det som passer best for deg. 

   

 • Med hovedtanken om å kunne være utpå når det blåser litt mer, ble det til slutt et North E.type 4.9. Fikk god vinterpris hos surf.se.

  Selv med stort brett og dertil vindfang og friksjon så har jeg jo vært utpå i god fart med 6.0'ern i 10-12 m/sek og vært veldig overpowered, så jeg satser på at 4.9'ern også skal klare brasene i de samme forholdene. Bomlengden er faktisk helt lik som på Matrix 6.0'ern, så mtp balanse og posisjon på brettet bør heller ikke dette by på store problemer.

  Tipset om å gå ned på finne høres logisk ut, og på sikt blir det definitivt et mindre brett også.

  Nå trenger jeg bare en 400 SDM mast som passer godt til seilet så er sesongen utvidet som ønsket. Om noen har en så meld fra.

  mvh
  Henning